Een eigen tropisch aquarium beginnen

WAT U MOET WETEN VOORDAT U ZELF EEN EIGEN AQUARIUM BEGINT...
Sta je op het punt een eigen tropisch vis aquarium te starten?
Er zijn best veel verschillende mogelijkheden en belangrijke punten die je goed in de gaten moet houden bij het starten van een eigen aquarium! De meeste beginners maken een overhaaste keus. Neem voldoende tijd, zodat je goed kan bepalen wat voor soort aquarium je wilt zodat je later er geen spijt van krijgt. Lees eerst onze tips, wees voorbereid!
Als eerste moet je een keuze gaan maken in wat voor vissen je het liefst zou willen gaan houden en nagaan hoe groot ze zijn. Bekijk hier een aantal tropische vissen, misschien zit hier wat voor je erbij. Noteer de visnaam of vissoort zodat je een mooi overzicht gaat krijgen.
Niet iedere vissoort kan bij elkaar gehouden worden!
Ga op onderzoek uit in wat voor water en temperatuur de vissen gehouden kunnen worden. Sommige vissen kunnen niet samen, denk bijvoorbeeld aan de temperatuur verschillen. Wanneer je grotere vissen bij kleinere zet heb je kans dat de kleintjes opgegeten worden. Andere soorten zijn weer te agressief en vallen andere vissoorten lastig. Er zijn ook vissoorten die in groepsverband leven. Deze vissen behoren in groepen gehouden te worden, de grootte van de groep is bij iedere soort weer anders.
Daarom is het belangrijk om op onderzoek te gaan en eerst te bepalen wat voor vissen je het liefst wil en hoeveel en of ze wel samen kunnen. Het is ook goed om je viskeuze af te stemmen op de waterlagen waarin ze leven zodat je aquarium bewoners zich niet allemaal in dezelfde waterlaag zullen begeven. Neem vissen die boven, midden, onder en vrij rond zwemmen. Zodat iedere waterlaag in je aquarium door je toekomstige bewoners benut wordt en ze niet allemaal in het midden van je bak begeeft.
Vissen, decoratie en beplanting bepalen de grootte van uw bak
Decoratie maakt de aanzicht van je aquarium nog mooier. Een mooi stuk hout, stenen, zinkend schip, of andere aquarium decoratie kan je hier opzoeken. Wanneer je eruit bent wat voor decoratie je wilt, dan ga je een keuze maken voor welke plantjes je wilt hebben. De plantjes komen om de decoratie heen te staan. Planten zorgen voor zuurstof en schuilplekken voor vissen en bepalen het aanzicht. Ook kunnen waterplanten handig zijn voor het bedekken van je filters of andere apparatuur die het aanzicht kunnen verstoren. Planten kunnen zelfs afval stoffen afvoeren. De vissen, decoratie en planten bepalen hoe groot het aquarium moet worden en hoe het eruit komt te zien.
Bepaal de plaats waar het aquarium het beste kan komen te staan
Nu je ongeveer weet hoe groot je tropisch aquarium moet zijn ga je de plek bepalen. Een aquarium moet uit langdurig zonlicht worden gehouden, dit voorkomt teveel algengroei. Ieder aquarium heeft onderhoud nodig, zorg daarom dat de plek goed bereikbaar is om te voeren en voor onderhoud. Op een plaats waar het altijd koud is moet de verwarming extra hard zijn best doen om het water op de juiste temperatuur te houden. Houdt daarom al deze punten goed in de gaten tijdens het bepalen van de plaats.
Tropisch aquarium aanschaffen en plaatsen
Maak bij een tweedehands aquarium altijd eerst de bak heel goed schoon. Ook als het aquarium splinter nieuw is dan moet de bak eerst goed schoongemaakt worden! Spoel goed de bak uit met schoon water, zodat er geen resten schoonmaakmiddelen kunnen achterblijven (vooral in de hoekjes kunnen resten schoonmaakmiddel achterblijven).
Maak hierna de decoratie schoon, hout moet altijd eerst worden uitgekookt! Als je de bak en decoratie goed schoongemaakt hebt dan plaats je de bak op de plek waar hij moet komen te staan.
Zet de bak op een stevige ondergrond en zet het aquarium daarop waterpas.
Door de veelheid water in de bak komt er veel druk op te staan. Om te voorkomen dat de bak kan gaan lekken is het daarom van belang dat het goed waterpas staat!
Wanneer het aquarium waterpas staat kan de bodemlaag erin, zorg dat de bodem van achteren hoger is dan aan de voorkant. Hiermee zorg je dat het meeste vuil van de vissen gemakkelijk naar de voorkant van het aquarium kan verplaatsen zodat het eenvoudiger is op te ruimen. Wanneer de bodem is bedekt plaats je de schoongemaakte decoratie op de gewenste plek. Installeer indien je een losse pomp, verwarmingselement of thermometer hebt dit nu in uw aquarium. Vul hierna de bak met water, dit kan je het beste doen door een kommetje op de bodem te plaatsen. Richt met een straal water op het kommetje zodat de bodem niet wordt aangetast door de harde straal, dit voorkomt ook troebel in het water en zorgt ervoor dat de pas geplante plantjes waarvan de wortels nog niet diep in de grond is gegroeid los raken en beginnen los te dwarrelen in het water.
Plantgroei stimuleren door verlichting langzaam op te bouwen
Met de pomp en verwarmingselement aan laat je nu de bak minimaal één week lang zonder vissen en planten draaien. Dit doe je om de waterwaardens goed te krijgen. Controleer de thermometer en stel tussendoor het verwarmingselement op de juiste temperatuur af. Na één volledige week zonder vissen en planten te hebben gedraaid kunt u de planten in de bak plaatsen, doe dit zonder verlichting! Om te zorgen dat de planten snel groeien ga je nu de verlichting langzaam opbouwen, hierdoor stimuleer je de plantengroei. De eerste dag houdt je de verlichting de hele dag uit, en de dagen daarna houdt je de verlichting steeds één uur langer aan zodat je op het laatst 12 uur per dag het licht aan hebt staan. Het is handig om hiervoor een tijdklok/schakelaar te gebruiken waarmee je de belichtingstijd per dag kan opvoeren.
Houdt de bak ongeveer drie weken zonder vis draaiend!
Pas dan is het aquariumwater geschikt voor vissen en zijn er genoeg bacteriën gevormd.
Het water testen met een testsetje of via aquariumwinkel
Bij een aquariumwinkel kan je het water laten testen, bij een goede winkel doen ze dit gratis. Je kan ook een testsetje zelf kopen om het water te testen. Het belangrijkste is de NO2-waarde. Als het nitriet te hoog is zullen je vissen hieraan overlijden.
De bak is klaar voor uw vissen
Koop nooit al de vissen in één keer, maar plaats geleidelijk aan vissen in de bak. Het beste kan je beginnen met wat zwakkere visjes. Zodat je kan zien hoe deze zich gedragen in de bak. Wanneer deze visjes zich goed in de bak gedragen kan je geleidelijk aan andere vissen erbij plaatsen. Plaats iedere week een aantal visjes erbij, zo kan je bak rustig wennen aan alle afvalstoffen.
Nieuwe vis van aquariumwinkel overplaatsen naar uw eigen aquarium
Laat het plastic zakje 20 minuten drijven zodat het water in het zakje dezelfde temperatuur als het aquariumwater kan krijgt. Open daarna de zak en doe wat aquariumwater in het zakje zodat het water kan mengen. Laat het zakje hierna 10 minuten in het water staan. De vissen kunnen hierdoor aan het aquariumwater wennen. Nu mogen de vissen eruit, laat de vissen zelf uit het zakje zwemmen door dit schuin te houden. Zorg ervoor dat er niet teveel water vanuit de zak in je aquarium terecht komt. Vaak is het water van de aquariumwinkel ernstig vervuild.
Regelmatig onderhoud van het tropisch aquarium
Nu alle visjes in het aquarium zitten kan je ervan gaan genieten.
Het aquarium moet wel regelmatig worden onderhouden!
- De ontlasting op de bodem moet worden weggeruimd.
- De algen aan de ruit moeten regelmatig verwijderd worden.
- De filter moet vervangen worden.
- Iedere maand moet het water 1/3 vervangen worden met vers leidingwater.