Guppy's zijn levendbarenden

Guppy in quarantaine bak Guppy's zijn levendbarenden. Dit betekent dat ze hun jongen levend ter wereld brengen zonder eerst eitjes af te zetten. Bij de levendbarende komen de eieren in het moederlichaam uit. Bij guppies kun je niet echt van "levendbarend" spreken, want de jongen komen vaak pas uit het ei als ze het water raken. Levendbarende tandkarpers zijn dus eigenlijk eierlevendbarend. Als de jongen geboren worden zijn ze helemaal ontwikkeld en zwemmen direct weg.

Donkere zwangerschapsvlek Veel levendbarenden krijgen gemakkelijk jongen
Wanneer een guppy zwanger is zal ze vier tot zes weken daarna bevallen. De zwangerschap is te herkennen aan de dikke buik en donkere vlek op hun achterlijf. Op een afstand is de drachtvlek al goed waarneembaar. Door de buikwand heen zijn eitjes en later de oogjes (zwarte puntjes) van de jongen te zien. Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest. In die periode kan ze de rust goed gebruiken. De ademhaling kan soms frequenter worden dan normaal. Tijdens de bevalling zelf kan je het gespannen bolle buikje zien slinken. De drachtigheidsvlek zal dan ook langzaam verdwijnen. Na de bevalling is het niet verstandig alle jongen op te fokken omdat je dan enorme overschotten gaat krijgen. Bij veel soorten jagen de ouders op hun eigen jongen. De ouderen zien hun jongen als voedsel aan omdat ze nog zo klein zijn. Als er voldoende beplanting is zullen er genoeg jonkies overblijven. De zwakkere babyguppen zullen een mindere overlevingskans hebben dan de sterkere jongen. Zo houd je een sterke selectie over en zal de populatie al een deel door de natuur in toom worden gehouden. Na ongeveer twee tot drie maanden kunnen ze zichzelf alweer voortplanten. Guppy’s worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar. Om te voorkomen dat de populatie te groot gaat worden kan je ervoor kiezen om grotere vissen in je aquarium erbij te houden. Dit is de meest natuurlijke manier. Door het inzetten van bijvoorbeeld zwaarddragers of platy's zullen de jonge gupjes worden opgegeten. Je kan er ook voor kiezen om ze bij een plaatselijke dierenwinkel te brengen.

Guppy paartje

  • Naam: Guppy
  • Familie: Poeciliidae
  • Geslacht: Poecilia
  • Soort: Poecilia reticulata

Siervis guppies De POECILIIDAE vormen de grootste familie van levendbarende tandkarpers. Er zijn meer families van levendbarenden. De familie van de poeciliidae omvat zo’n 26 geslachten en ongeveer 38 soorten. De vissen uit deze familie komen voor in een groot gedeelte van Zuid Amerika. Geslacht POECILIA.

Mannen guppies
Het belangrijkste kenmerk bij levendbarenden is dat mannetjes over een heel speciaal orgaan beschikken om te paren: het gonopodium, dat een soort verlengde vormt met de aarsvin.

Vrouwen guppies
Vrouwtjes kunnen homvocht opslaan en het is dus niet nodig elke keer te paren om jongen te krijgen. Door de voorraadbevruchting kan het zwangere vrouwtje meerdere keren werpen van een enkele bevruchting.

Uit onderzoek blijkt dat mannelijke guppy's bij aankomst op paring zich nog aantrekkelijker proberen te maken. Dan koesteren de mannetjes hun lelijkste soortgenoten. Zo is het guppy nog aantrekkelijker.

De Nederlandse naam is Guppy of miljoenenvisje. Guppy omdat ze door dr. Guppy destijds naar Europa zijn gebracht, miljoenenvisje omdat de guppy ontzettend vruchtbaar is en zich zo gemakkelijk voortplant.

Terug naar de pagina: Guppy - Poecilia reticulataSteun ons op social media