Moederplanten zijn grote sterk ontwikkelde aquariumplanten

Aquarium moederplant Planten in een tropisch zoetwateraquaria geven een natuurlijk karakter. Niet alleen zijn aquariumplanten mooi om te aanschouwen ze zijn ook nuttig.

De chemie van het water word door het behoud van planten beter in balans gehouden. Ze geven de vissen of andere aquariumbewoners zuurstof en zelfs eten. Ze halen schadelijke stoffen uit het water zoals nitraat en fosfaat. De beplanting bied voor de tropischevissen natuurlijke schuilplaatsen. Planten zijn de grootste concurenten van algen. Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met je planten algen weinig kans maken.

Het licht, waterwaardens, temperatuur van het water en plantenvoeding zijn belangrijk voor de groei, kleur en sterkte van de plant. In de vrije natuur zijn er planten die echt onderwater leven, de meeste zijn moerasplanten die aan de waterkant en in drassige gebieden leven. Toch kunnen beide soorten gehouden worden in het aquarium, zo ook drijfplanten. Iedere plant heeft zijn eigen voorkeur en behoeftes. Het helpt om eerst informatie over de plant zelf te zoeken om te kijken of die geschikt is voor jouw aquarium. Houd rekening dat planten verder zullen groeien. Zorg dat de plant bij inrichting en grootte van je aquarium past.

Wees voorzichtig met wat je in je aquarium plaatst.
Planten kunnen bewoners zoals slakjes en garnaaltjes meebrengen maar ook bacteriën en ziektes. Zorg er in iedergeval voor dat de bron voor je stekjes een goed onderhouden, hygiënisch aquarium is.

Planten wortels Je kunt beginnen met kleine plantjes of stekjes en wachten tot het groeit. Wanneer je een plant koop dan krijg je die vaak mee met potje of loden bandje met schuimplastiek. De handelaar kan op die manier het plantje eenvoudig uit het water halen en aan je meegeven zonder dat de andere planten losraken. Het potje of loden bandje met schuimplastiek wat bedoeld is voor de handel moet je thuis er eerst afhalen. Aan de wortels zit steenwol met voedingsstoffen voor de plant, die je eenvoudig van de wortels verwijder door het onder een kraan met lauwwater te houden. Het verwijderen van de steenwol is belangrijk, deze bevatten namelijk giftige stoffen voor vissen en zitten vol met bacterïen. Knip met een schaar een klein stukje van de wortel uiteindens af. Verwijder rotte plekjes op stengeltjes en haal al het dode blad weg. Inspecteer de plant op slakken en eitjes en verwijder deze. Nu is de plant klaar om gepoot te worden.

Grote planten zijn vaak duur in aanschaf maar doen het doorgaans wel beter.
Het probleem bij kleine plantjes en stekjes is dat ze nog niet gewend zijn om onderwater te leven, tenzij het een echte onderwaterplant is.

Grote moederplant Een moederplant is een bijzonder grote plant die meer dan een half jaar oud is. Hij is gegroeid in een grote pot en heeft daardoor de ruimte gehad om zich goed te ontwikkelen. Het is een sterke plant met veel reserve en groeikracht. Het geeft direct een dicht beplant resultaat en creëert een zeer decoratief aandachtspunt. Een moederplant kan in zijn pot blijven staan wanneer je de pot verstopt tussen grote stenen. Het is een ideale oplossing voor aquaria waar grind niet aanwezig kan zijn vanwege hygiëne (bijvoorbeeld in de kweekbak) of waarin Afrikaanse cichliden zwemmen die continu in het grind graven. Een pot is dan een perfect middel waardoor de wortels beschermd blijven en zich verder kunnen ontwikkelen. Wanneer er steenwol aanwezig is dan moet je dit wel eerst verwijderen!Steun ons op social media